Neurológia szakrendelés

Jelenleg orvoshiány miatt neurológiai szakrendelésünk sajnos nem üzemel.

Orvosi szűrés a bénulások elkerüléséért.
Az agyi erek elmeszesedése sajnos komoly bajt okozhat. Ezen erek elzáródása, vagy megszakadása akár az életünket is veszélyeztetheti, vagy életünk hátralevő részében tolószékbe kényszeríthet bennünket.Ezen történéseket megelőzően szinte minden esetben tapasztalunk valamilyen figyelmeztető jelet, mint például valamely testtájék zsibbadása, gyengesége, érzészavara, szédülés, hirtelen látáscsökkenés vagy látás ingadozás, finom izomrángatózás, stb, mely tünetek sokszor egészen kisfokúak, és csak rövid időre jelentkeznek, így nem tulajdonítunk nekik jelentőséget.Pedig, ha odafigyelünk a figyelmeztető jelekre, megmenthetjük az életünket.
A napokban indult be a Lézer Magánrendelő újszerű Neurológiai szakrendelése, ahol saját kérésre, beutaló nélkül utána járhatunk problémánknak. Miből áll ez a kivizsgálás?

A központi idegrendszert (agy és gerincvelő) és a test idegpályáinak működését áttekintő fizikális vizsgálatot követően a neurológus doktor egy ultrahang készülékkel föltérképezi az agyat tápláló verőerek állapotát. Megállapítja, hogy ezen erekben van-e elzáródás, vagy szűkület; és ha van, milyen fokú (százalékosan mérhető). Kiderül a vizsgálat során, hogy van-e a nyaki verőerekben olyan meszesedés, mely meszes területről apró darabok leszakadva elzárhatják az agyi ereket. (Ma már a nyaki érszűkület gyógyítható, feltéve, ha időben észrevesszük azt.) Ezen kívül vérvétel útján megállapítják, rendben van-e a koleszterin szintünk ill. vér-zsír háztartásunk, mely a leginkább veszélyeztetheti agyunk vérellátását.

Ezeket a vizsgálatokat saját kérésre, beutaló, sorban állás nélkül el lehet végeztetni. A neurológiai vizsgálat, az agyi ereket tápláló verőér ultrahangvizsgálata és a vérvétel, orvosi tanácsadással együtt 15.000Ft. A vizsgálatot javasolt mindazoknak elvégezni, akik szeretnék elkerülni a visszafordíthatatlan következménnyel járó agyi problémákat, különösen akiknek a fent felsorolt, akár átmeneti panaszai jelentkeztek bármikor. Ne felejtsük, a magas vérnyomással, ill. cukorbetegséggel élők kifejezetten veszélyeztetettek.