Lézer Magánrendelő

Van akinek nem árt a dohányzás?

„A nagyapám 14 éves korában gyújtott rá az első cigarettájára, és egész életében dohányzott, 86 évesen is egészséges volt.” Az ehhez hasonló történetek fölvetik a kérdést; mindenkire egyformán hat a dohányzás? Hogyan tudhatom meg, hogy az én egészségem mennyire van veszélyben, ha dohányzom? Az eddigi megfigyelések szerint a dohányzás fölgyorsítja az érrendszer elmeszesedését, ezáltal gyakoribbak az agy és a szív vérellátási zavarai, melyek az életünket is veszélyeztethetik. Az érelmeszesedés foka nem mindig mutat összefüggést a koleszterin szintünkkel, a vérnyomás értékkel, vagy a dohányzással. Nemrégiben találtak a vérünkben egy olyan anyagot, melynek szintje szoros összefüggést mutat az erek idő előtti öregedésével. Ez az anyag a homocystein. Egy egyszerű vérvétellel a homocystein szint mostantól akár saját kérésre bárki számára mérhető. Különösen akiknek egyéb okokból fokozott az érelmeszesedés kockázata, pl. dohányosok, magas vérnyomással, magas koleszterin szinttel élők, érdemes megmérni a vér homocystein szintjét. Most a Lézer Magánrendelőben összeállítottak egy speciálisan a dohányzóknak szánt vérvizsgálatot, mely információt nyújt a homocystein szint mellett a vér-zsír háztartásról, és egy esetleges öröklött véralvadási zavarról. Kóros eredmény esetén a dohányzó egészsége komoly veszélyben van, ezért ilyenkor még nagyobb jelentősége van a dohányzás mellőzésének. A vizsgálattal, amennyiben nem tudunk lemondani káros szenvedélyünkről, képet kaphatunk a közvetlen veszélyről, amit a dohányzás számunkra jelent. Azt azért mindenképpen leszögezhetjük, a dohányzás mindannyiónkra káros, annak ellenére, hogy lehetnek egyéni érzékenységbeli különbségek.

 

Lehet sokan nem is tudják, hogy a fogamzásgátló tabletták egyik lehetséges mellékhatása a vér alvadékonyságának fokozódása. Ezért a fogamzásgátló szert használó nők esetében gyakoribb az alsó végtag, mélyvénás elzáródása, trombózisa, amelyet ha nem ismernek föl és kezelnek időben, akár tüdő embólia forrása is lehet. Egyénenként más és más kockázatot jelent a fogamzásgátló tabletta szedése. Vannak olyan egyénre jellemző véralvadási zavarok (pl. APC rezisztencia), melyekről legtöbbször nem is tudunk, mégis fogamzásgátló szedésével együtt végzetes veszélyt jelenthetnek. A fogamzásgátló szert szedők számára összeállított labor vizsgálat segítségével kiszűrhetünk több ilyen rendellenességet, továbbá képet kaphatunk arról is, nem károsítja-e májunkat gyógyszer hormon tartalma. A vizsgálat mától saját kérésre elvégezhető a Lézer Magánrendelőben.

 

Kevesen tudják, hogy a koleszterin molekulák között vannak olyanok, amelyek nem károsítják érrendszerünket, hanem ellenkezőleg; védik szervezetünket a többi koleszterin molekula érkárosító hatásától. Ma már ezen jótékony koleszterin szintje is mérhető egy vérvétel során.

 

A labor technika segítségével ma már többféle tumor is kimutatható a szervezetben a vér vizsgálatával. Többek között fényt deríthet a vérvizsgálat vastagbél tumor, emlő tumor, prosztata tumor, tüdő tumor, áttétek esetleges jelenlétére. Ilyenkor olyan sejteket, vagy termékeket mutatnak ki a vérből, melyek a rosszindulatú sejtekhez kapcsolódó reakciók során képződnek. Nemegyszer még a betegség legelső tünete előtt kiderülhet, hogy baj van, amikor még sokkal nagyobb esély van a teljes gyógyulásra.

A fentieken kívül saját kérésre vizsgálhatók vérvétellel a különböző belső szervek. Külön kérhető a vese, a máj, a pajzsmirígy működésének ellenőrzése, vagy akár egy krónikusan piros szem baktérium flórájának tenyésztése,  cukorbetegség szűrése, vérzsír háztartás és koleszterin szint mérése. Gyengeség, rossz közérzet hátterében akár gyulladásos folyamat állhat, mely bizonyítható a fehérvérsejtek összetételének vizsgálatával.

 

Ezek a vizsgálatok mától akár orvosi javaslat nélkül, saját kérésre is elvégezhetők a Lézer Magánrendelőben.